Opening zonneweide Anna’s Hoeve

20-03-2018 8146 keer bekeken 0 reacties

Boven de bufferbak van de rioolwaterzuivering is een dak gemaakt met 2160 zonnepanelen. Dit is zonneweide Anna’s Hoeve. Dit dubbel ruimtegebruik is uniek en dat maakt dit zonneproject extra bijzonder.

Wethouder Willem van der Spek heeft maandag 19 maart de zonneweide geopend. “We streven naar een duurzame samenleving. De gemeente zet onder meer in op lokaal opgewekte groene stroom. Daarbij zoeken we onbenutte daken en plekken voor het plaatsen van zonnepanelen. Deze zonneweide, de grootste tot nu toe in Hilversum, ligt boven een bufferbak. Dat is toch wel uniek.”

 

De zonnepanelen zijn niet voor eigen gebruik van de gemeente. Ze draagt ze over aan HilverZon. “De panelen zijn voor de Hilversummers,” aldus Willem van der Spek. “Wij hebben een stad met vele monumenten en beschermde gezichten. Dat maakt het voor Hilversummers vaak lastig om op hun eigen dak zonnepanelen te plaatsen. Investeren in een collectief zonnepanelendak is de oplossing. Daarom dragen wij de zonnepanelen over aan de lokale energiecoöperatie HilverZon, die de panelen aan bewoners aanbiedt.”

 

Dit wordt voor HilverZon het zesde collectieve zonnedak. Aernoud Olde van HilverZon: “We bieden de zonnepanelen aan via de postcoderoosregeling. Dat betekent dat alle huishoudens in postcode 2011, 1217, 1221, 1222 en 1223 kunnen deelnemen. Voor ruim een derde van de panelen hebben we al deelnemers gevonden. Zonneweide Anna’s Hoeve is tot nu toe de grootste postcoderoos van Nederland.”

 

Komende jaren blijft de gemeente zoeken naar manieren om op lokaal niveau duurzame energie op te wekken. Dat past in het streven naar een klimaatneutraal Hilversum in 2050. Een enorme opgave waarvan de gemeente denkt dat die kan worden behaald als die samen met de samenleving wordt opgepakt.

 

Meer informatie over het deelnemen aan deze zonneweide vindt u op www.hilverzon.nu/zonneweide.

0  reacties

Cookie-instellingen