Door deze leeflaag kunt u niet meer in aanraking komen met de verontreinigde grond. Daarna wordt de berg parkachtig ingericht en bovenop de berg heeft u prachtige vergezichten.
De leeflaag
De berg wordt afgedekt met 40 cm klei en 40 cm zand. De afdichting met klei is waterremmend. De zandgrond houdt de klei vochtig en voorkomt scheurvorming in droge perioden en zorgt dat het hemelwater wordt afgevoerd. Met zand kunnen we ook zorgen voor meer variatie in beplanting. Deze leeflaag houdt 90% van het hemelwater tegen en dringt dus niet in de berg.
Goedkeuring provincie
De provincie houdt toezicht op de sanering en beoordeelt de manier waarop de berg wordt afgedekt met een leeflaag. De provincie heeft deze vorm van afdekken goedgekeurd. De verontreiniging onder de berg, in het grondwater, kan met deze vorm van afdekking zich niet verder verspreiden. De verontreiniging van de afgegraven grond in de berg kan zich sowieso niet verspreiden omdat het geen mobiele stoffen betreft.
Duurzaam en toekomstbestendig
Een alternatief is de berg afdekken met folie. Een folie moet na circa 50 jaar weer vervangen worden waardoor de berg weer helemaal opnieuw ingericht moet worden. Dit brengt hoge kosten met zich mee en is een behoorlijke belasting voor bewoners in de wijk. Met een leeflaag van klei en zand is voor een duurzame, veilige en toekomstbestendige leeflaag gekozen.
De beschikking
De provinciale beschikking voor de leeflaag is op 19 september 2014 gepubliceerd en ligt gedurende een termijn van 6 weken ter inzage voor het indienen van bezwaren.