Digitaal meepraten over voorlopig ontwerp Anna's Hoeve en Monnikenberg

31-03-2020 6203 keer bekeken 0 reacties

Het voorlopig ontwerp voor de Hilversumse natuurgebieden Anna's Hoeve en Monnikenberg zijn klaar. Het is nu tijd voor de presentatie van de herinrichtingsplannen van de provincie Noord-Holland. Vanwege de uitbraak van het Coronavirus gaat dat nu anders dan normaal gesproken.

Het voorlopig ontwerp voor beide natuurgebieden verschijnt woensdag 8 april op de website van de Provincie. Deze publicatie, die te vinden is op www.voltooiinggroeneschakel.nl, is de vervanger van de inloopbijeenkomst die gepland stond. 

Dat betekent dat bewoners en belanghebbenden aan de hand van dit nieuwe materiaal tot en met zondag 3 mei digitaal vragen kunnen stellen en/of suggesties kunnen doen. Tevens is het mogelijk een telefonische afspraak te maken. Provincie Noord-Holland meldt dat zij relevante natuurorganisaties en de werkgroep die onder begeleiding van ingenieursbureau Arcadis meedenkt en -praat expliciet heeft uitgenodigd om hun mening te geven over het voorlopig ontwerp. Als alle input binnen is gaat de Provincie na 3 mei aan de slag met het definitief ontwerp (DO), dat eind juni af moet zijn. Als het kan, verzorgt de Provincie een inloopbijeenkomst.

In de plannen zijn ten opzichte van het schetsontwerp enkele wijzigingen aangebracht, meldt de provincie. Zo is het nu de bedoeling dat de akker op Monnikenberg deels wordt afgegraven in plaats van in zijn geheel. Door deze aanpassing moet de das beter zijn voedsel kunnen vinden, is de uitleg. 

Op sommige punten is de padenstructuur aangepast. Dat moet voor mooiere wandelroutes zorgen, tegelijkertijd is er rekening gehouden met de privacy van de bewoners van het klooster. En in Anna's Hoeve is het meest noordelijke vennetje iets opgeschoven; meer naar de berg van Dudok zodat er een 'duidelijke relatie ontstaat met het Laarder Wasmeer'.

Het is bekend dat er veel veranderingen zijn in Anna's Hoeve en Monnikenberg. Vlak voor de bomenkap in deze gebieden is nog geprobeerd dit tegen te gaan door middel van een petitie. Langs de spoorlijn komt een busbaan, komt er een natuurbrug voor overstekend wild en wordt de Weg over Anna's Hoeve verlegd. "Is het bouwen klaar, dan versterkt de provincie Noord-Holland in samenwerking met stichting Goois Natuurreservaat en de gemeenten Hilversum en Laren, de natuurwaarden in het gebied en verbetert de voorzieningen voor recreanten", aldus de Provincie.

Cookie-instellingen