Nieuw postcoderoosproject Anna's Hoeve

05-04-2019 7216 keer bekeken

Afgelopen woensdag heeft wethouder Jan Kastje het nieuwe postcoderoosproject op de zonneweide van Anna’s Hoeve geopend.

“Behalve isoleren en energie besparen, is het voor een volledig energieneutraal Hilversum in 2040 ook belangrijk dat we duurzaam stroom opwekken”, zei wethouder Jan Kastje tijdens de feestelijke opening van de tweede fase van de zonneweide op Anna’s Hoeve. “Dat kan op het eigen dak, maar ook door mee te doen met een collectief dak. En waarom dan niet via lokaal en vanuit het inwonersperspectief? Maak verduurzaming iets van jezelf!”


De gemeente Hilversum heeft de zonneweide met 2200 zonnepanelen boven de bufferbak op Anna’s Hoeve aangelegd voor bewoners. Daarom heeft ze een deel van de zonnepanelen direct na de oplevering vorig jaar overgedragen aan de lokale energiecoöperatie HilverZon. Nu zijn ook de overige panelen overgedragen en zijn alle 2200 zonnepanelen in beheer van HilverZon. Inwoners met postcodes 1211, 1217, 1221, 1222 en 1223 kunnen meedoen met dit nieuwe project, dat HilverZon de naam Anna II heeft gegeven.

Volgens voorzitter John Dietz van de lokale energiecoöperatie zetten de gemeente en HilverZon daarmee weer een flinke stap vooruit als het gaat om verduurzaming. “Onze collectieve zonnedaken in Hilversum, met totaal ongeveer 4500 panelen, leveren nu aan bijna 400 huishoudens stroom. Daarmee besparen we een halve kiloton CO2 per jaar”, vertelde hij het publiek van deelnemers in het nieuwe postcoderoosproject. “Investeren in onze collectieve daken levert geld op evenals het beginnen met isoleren van je eigen huis. Onze energiecoaches helpen Hilversummers daar graag bij met besparingsadvies op maat”, aldus Dietz.

Een betoog dat de wethouder van harte ondersteunde. “Koop zonnepanelen en bespaar energie”, zei hij tot slot het glas heffend met de dertig aanwezigen in een waterig zonnetje met Anna’s berg op de achtergrond.

Cookie-instellingen